Global Village - eveniment multicultural

București este un oraș plin de turiști, care vin să se lase fermecați de clădirile impunătoare și de istoria orașului. Ne putem întâlni deseori cu acești turiști pe stradă, însă de câte ori avem ocazia să interacționăm cu ei, să le cunoaștem cultura și tradițiile?

11855876_10152944983816646_5026211053874436640_n
Evenimentul Global Village are tocmai că scop oferirea vizitatorilor oportunitatea de a cunoaște o altă cultură și tradițiile sale. Prin reprezentați ai țărilor respective, veți avea ocazia să aflați mai multe despre limba și cultura lor, dar și să guste diverse preparate tradiționale.

11222992_10152944984321646_2873225866939528833_o

Tarile pe care le vei putea descoperi la eveniment sunt urmatoarele:  Olanda, Ucraina, Cehia, Regatul Unit al Mării Britanii, Norvegia, Finlanda, Germania, Serbia, Italia, Austria, Spania, Danemarca, Turcia, Bulgaria, Grecia, Estonia, Belgia, Republica Moldova, Kyrgyzstan, Bosnia Herțegovina, Portugalia, Elveția, Statele Unite ale Americii, Rusia, Croația, Lituania, Malta, Macedonia, Tunisia, Brazilia, Egipt, Ungaria, Irlanda, Coreea de Sud, Suedia, Franța, Slovacia, Slovenia, Cameroon, Algeria, Tajikistan. 11807387_10152944985551646_4930075271162380624_o

 

Evenimentul va avea loc joi, 15 octombrie, în Promenada Mall, la etajul 1.

Intrarea este gratuită.

Aveti evenimentul aici.

Voi ați fost la Grădina Botanică?

În București există un loc în care cei pasionați de natură, dar nu numai, se pot relaxa, iar aceasta este: Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universătiții din bucurești.

Fondatorul acesteia este Dimitrie Brândză, medic, naturalist și botanism român, care împreună cu arhitectul peisagist Louis Fuchs au finalizat, în anul 1891, grădina botanică din București.

11423686_979608542063894_231142901922160750_n

În timpul Primului Război mondial grădina a fost avariată, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost atinsă de bombardamentele anglo-americane. La vremea aceea existau 700.000 de exponate,  însă doar 200.000 au fost salvate.

Grădina este organizată în sectoare și are diverse spații amenajate, atât în aer liber, cât și în sere. În spațiile libere au fost plantate speciile de plante care sunt rezistente la iernile din zona de climă temperată, iar cele care au nevoie de o climă tropicală, cum ar fi cactuși sau palmieri, sunt păstrate în sere.

11218221_1004615836229831_7257621796152563527_n

Astăzi nu costă mult să vizitezi Grădina Botanică, iar pentru studenții Universității din București intrarea este gratuită.

Spatiile exterioare ale Gradinii Botanice
• bilet intreg: 5 ron
• bilet redus: 2 ron
Muzeul Botanic
• bilet intreg: 2 ron
• bilet redus: 1 ron
Sere
• bilet intreg: 2 ron
• bilet redus: 1 ron
Bilete reduse: pensionari, elevi, studenti

Dacă vreți să rămâneți la curent cu ce evenimente sau expoziții sunt organizate în cadrul Grădinei Botanice, puteți să le urmăriți pagina oficială de Facebook.

Noi suntem de părere că această Grădină Botanică poate fi și locul perfect pentru o plimbare relaxantă într-o zi de weekend, mai ales că a venit toamna și în curând se va așterne pe alei o pătură de frunze în culori calde.

 

Sursă info 1, 2
sursă foto

O mică istorie a Bucureștiului

Orașul București există de aproximativ 5 secole, de când un cioban pe nume Bucur trăia pe țărâmul nostru.

Acest cioban Bucur își plimba turma la păscut între Danubiu și munți. Se spune că era prea obosit de la prea mult cutreierat, astfel încât s-a hotărât să se stabiliească într-un singur loc, unde să trăiască restul vieții. Era încântat de frumusețea codrilor Vlasiei și a râului Dâmbovița, astfel încât s-a așezat acolo unde astăzi se află orașul București. Și de unde credeți că-i revine acest nume? De la primul om care a trăit acolo, ciobanul Bucur.

Orașul a fost menționat pentru prima oară într-un document oficial pe 13 mai 1563. Mai apoi, orașul București a început să apară adesea în documente, înlocuind și Târgoviște și devenind capitala Valahiei.

Atunci când Alexandru Ioan Cuza a unit, în anul 1959, Valahia cu Moldova, București a devenit capitala ambelor țări, iar 59 de ani mai târziu, a avut loc, pe 1 Decembrie 1918, și unirea Transilvaniei cu Țara Românească și Moldova. În acel moment București a devenit capitala României, de atunci toate deciziile importante cu țara fiind luate în București.

De atunci a început o creștere bruscă și a populației din București, orașul dezvoltându-se din mai multe puncte de vedere. În perioada interbelică, orașul a fost numit „Micul Paris”, datorită frumuseții sale și a arhitecturii inspirate din clădirile faimoasei capitale vest-europene.

bucuresti-optimist-1
Astăzi orașul București reprezintă, pe lângă capitala României, cel mai important oraș din țară, un centru al diversității economico-sociale, al varietății culturale și cu un mix arhitectural deosebit.

surse info: 1, 2
surse foto: 1, 2

Săptămâna viitoare are loc Improfest!

landing_page_03-01 Anul acesta are loc a 3-a ediție a festivalului de improvizație ”Improfest”, care își propune să provoace spectatorii să viseze, prin asistarea la diverse spectacole de improvizație.

Festivalul va avea loc de pe 24 până pe 27 septembrie, la TNB, spectacolele având loc seara. 

După cum sugerează și titlul festivalului, acesta are ca temă principală improvizația. Anul 2003 este cel în care a apărut și în România conceptul de improvizație. În scurt timp, însă, această formă inedită a teatrului a căpătat popularitate.

În fiecare seară vor fi 3 tipuri de spectacole: short from, long form și spectacole mai curajoase. Short Form sunt spectacolele care sunt alcătuite de o înlănțuire de scene scurte, pornind de la sugestiile publicului; scenele nu au neapărat o legătură între ele. Pe de altă parte, Long Form reprezintă o alcătuire de scene, care împreună creează o poveste: relații romantice, investigarea unei crime, întâmplări amuzante etc. De asemenea, mai sunt spectacolele „de seară târzie”, mai îndrăznețe și spectaculoase. Nu în ultimul rând, duminică va avea loc The Secret Show, un spectacol care va fi realizat de toți artiștii veniți la festival împreună.

Puteți găsi programul integral al spectacolelor aici.

Ce părere aveți? Vă tentează măcar unul dintre spectacole?

Sursă informații

Haide și tu la Festivalul George Enescu!

Festivalul Internațional George Enescu reprezintă unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică clasică din lume.Prima ediție a avut loc acum 57 de ani, în 1958, de atunci adunând la fiecare ediție mii de turiști străini, care vin în București doar pentru a asculta faimoasele orchestre simfonice, pianiștii și violoniștii celebri.

enescu3

Pentru cei care nu au apucat să își cumpere bilete la festival, vor avea loc, între 10 și 20 septembrie, spectacole gratuite, în Piața George Enescu. Acest eveniment este organizat de către ARCUB și Primăria Municipiului București, în cadrul Festivalului George Enescu, astfel încât toți bucureștenii să aibă ocazia să se bucure de muzica simfonică.

Timp de 11 zile, vom putea asculta în piața din fața Ateneului Român, mari dirijori și instrumentiști din Orchestra Națională Radio, Orchestra Simfonică și Filarmonica Oltenia, Orchestra Simfonică București și Bucharest Festival Orchestra, la care li se vor alătura și alți profesioniști ai muzicii de cameră.

Piata-George-Enescu-640x2751

Programul zilnic arată cam așa:

11:00 – reluare proiecție film;
16:00 (vineri-duminică) și 16:30 (luni-joi) – concerte/spectacole ale elevilor școlilor și liceelor de muzică din București, ale studenților de la Universitatea de muzică din București și de la Conservatoarele din țară;
19:30 – concerte și recitaluri ale unor formații și artiști profesioniști din țară;
21:00 – proiecție de film.

Puteți găsi programul complet al evenimentelor aici.
Foarte important, accesul la toate evenimentele din Piața George Enescu este gratuit. 

Voi mergeți? Dacă da, ne vedem acolo!

 

sursă info 1, 2; sursă foto 1, 2

Hai la o plimbare prin jurul lumii!

 

festivalul-ambasadelor

Cum ar fi să te plimbi prin jurul lumii într-o singură zi? Să descoperi diverse culturi și să te lași fascinat de tradițiile lor?

Dacă sunteți atrași de alte culturi și doriți să le descoperiți mai mult, cu siguranță trebuie să treceți și pe la Festivalul Ambasadelor! Având ca temă anul acesta „Open your Culture”, Festivalul Ambsadelor reprezintă un eveniment cu un concept unic, unde scopul este promovarea diversității cuturale și arta țărilor cu misiuni diplomatice în România.

 Anul acesta Festivalul Ambasadelor va avea loc între 1 și 5 septembrie, avâd mai multe spații în care puteți să mergeți.

festivalul-ambasadelor (1)

Programul este următorul:

1-4 septembrie, între orele 10:00-20:00 – Biblioteca Națională a României
4 -5 septembrie, între orele 15:00-22:00 – Parcul Tineretului (intrarea Parcul Lumea Copiilor – Palatul Copiilor)
1-4 septembrie, orele 12:30-22:00 – Cinema Studio
1-5 septembrie, orele 12:00-20:00 – Galeria Galateca

În cadrul evenimentului vizitatorii vor avea ocazia să experimenteze o imensă diversitate culturală, să descopere țări din partea cealaltă a lumii prin intermediul diferitor activități culturale sau artistice.

Activitățile de care te vei putea bucura sunt următoarele:

Expoziții de arte vizuale cu tematică multiculturală – fotografie, proiecții de filme, instalații, pictură și sculptură
Demonstrații și degustări și culinare tradiționale
Spectacole: de muzică, dansuri, meșeșuguri, artizanat și obiceiuri din culturi din toată lumea

 Intrarea la Festivalul Ambasadelor este liberă, iar evenimentul este deschis către publicul larg, de la cei mai mici la cei mai mari.

Acestea sunt misiunile diplomatice care vor fi prezente la eveniment: Africa de Sud, Algeria, Argentina, Armenia, Azerbaidjan, Belgia, Chile, China, Cipru, Coreea de Sud, Cuba, El Salvador, Emiratele Arabe Unite, India, Indonezia, Iordania, Irlanda, Japonia, Malaezia, Marea Britanie, Maroc, MExic, Pakistan, Palestina, Peru, Rusia, Siria, Spania, Statele Unite ale Americii, Tunisia, Turcia, Turkmeninstan, Ungaria, Uruguay, Venezuela.

Mai multe informații poți găsi pe site-ul oficial al festivalului: www.festivalulambasadelor.ro

Ce ziceți, ne vedem acolo? 

 

 

sursă foto 1, 2
s
ursă info

La aventură pe lângă București

Chiar dacă vara se aproprie de sfârșit, încă mai avem timp de a avea parte de o experiență inedită și plină de adrenalină. Cum poți avea parte de o zi memorabilă, împreună cu prietenii sau familia? Alege un parc de aventură! Sunt câteva chiar în aproprierea Bucureștiului, și nici nu este nevoie de vreun echipament special.

Găsiți în acest articol 3 parcuri pe care noi considerăm că ar trebui să le încercați!

1. Edenland Park, Balotești 

Edenland_a_k19

Acest parc este situat la aproximativ 30 de kilometri de București, în Balotești. Acolo vă puteți bucura de activități pentru toată familia, căsuțe în copaci și spațiu special amenajat pentru copii, dar și trasee pentru bicicletă, air soft, paintball sau mini-bungee jumping. Desigur, activitatea principală o reprezintă traseele, care sunt în total 11.

Numar trasee: 11
Grad de dificultate: de la ușor la foarte dificil
Tarife intrare/ 3 ore: 30 lei (copii 4-10 ani), 40 lei (copii 10-18 ani), 50 lei (adulti); activitățile adiționa
Program: zilnic, între orele 10:00-21:00
Adresa: Strada Cantonului, comuna Balotești, judetul Ilfov

2. Aventura Parc, Butimanu

187_41473_29

Al doilea parc este tot la o distanță de aproximativ 30 de km de București, de data aceasta în comuna Butimanu. El reprezintă primul parc de aventură din România și, pe lângă traseele obișnuite, în acest parc puteți să vă bucurați și de escalade în copaci, tir cu arcul , liane, terenuri pentru sport sau o mică grădină zoologică.

Numar trasee: 4
Grad de dificultate: de la ușor la mediu
Tarife intrare: 30 lei (copii sub un metru înălțime), 35 lei (pensionari), 43 lei (copii sub 14 ani), 45 lei (studenți, grupuri), 53 lei (adulți).
Program: doar sâmbăta și duminica, între orele 10:00 – 18:00.
Adresa: Padurea Lucianca (sat Lucianca), comuna Butimanu, judetul Dambovita, DN1A

3. Phoenix Cernica Park

IMG_1808

Ultimul, însă nu cel din urmă, Phoenix Cernica Park dispune, de asemenea, de trasee facilități pentru escaladă, dar și de o tiroliană lungă 800 de metri. Pe lângă faptul că este situat mai în aproprierea Bucureștiului, la doar 18 de kilometri, are și o componentă care îl deosebește de celelalte parcuri, și anume faptul că are un teren de paintball și o zonă unde se poate pescui.

Numar de trasee: 9
Grad de dificultate: de la ușor la mediu
Tarife intrare(pentru 3 ore): 30 lei pentru copii sub 12 ani și 40 lei pentru adulți.
Programul este zilnic între orele 09:00-19:00
Adresa: Padurea Cernica, judetul Ilfov

Voi în care dintre aceste parcuri ați fost?  Sau ce parcuri de aventură mai recomandați? 

 

 

surse foto: 1, 2, 3, sursă info

Tu știai de festivalul de #PePromenada?

11846504_493325320825732_3694088762243807848_n

Săptămâna viitoare, între 24 și 30 august, va avea loc festivalul de muzică și teatru Hai Sus Fest, sau mai degrabă #PePromenada!

Zilnic, de la ora 19:30 te vei putea bucura de 7 zile cu câte un moment special în fiecare seară. Luni, miercuri, vineri și duminică suntem „PE” muzică, iar marți, joi și sâmbătă suntem „PE” teatru, așa cum scrie și pe site-ul oficial al Centrului Comercial Promenada.

Acesta este programul festivalului. 

Inside_event_haisusfest

 

Aveți aici câteva exemple de melodii ale artiștilor care vor performa luni, miercuri, vineri și duminică:

Luni, 24 august – The Rank& Fashion

 

Miercuri, 26 august – Cuantune

 

Vineri, 28 august – Jazzappella

 

Duminică, 30 august – Alexandra Ușurelu & Muse Quartet 

Care dintre acești artiști te atrage cel mai mult? Și dacă nu-ți dorești un concert de muzică, o piesă de teatru este întotdeaună binevenită! Deci săptămâna viitoare, hai #PePromenada! 

 

sursă info&foto

Hai la Copacul cu Cărți!

Vara aceasta parcul Cișmigiu găzduiește o inițiativă tare interesantă! Fiind la cea de-a doua ediție, Copacul cu Cărți reprezintă un spațiu în care oamenii pot veni să citească cărți sau pur și simplu să se relaxeze. Îl găsiți chiar la intrarea parcului, pe peluza de la intrarea Victor Eftimiu și intrarea Rigas.

bfd1dd9a3fdb858f87f01807ad9af258

Deschis de la începutul lunii iulie, Copacul cu Cărți mai poate fi vizitat doar până pe 31 august, unde în timpul săptămânii, între orele 17:00 – 22:00, și în weekend, între orele 10:00-22:00, vizitatorii pot beneficia de peste 150 de romane și reviste puse în mod gratuit la dispoziție.

20814fd7f3ea1897525273faae46811b

Cărțile sunt agățate de acest copac solar, care iluminează noaptea și care a fost prezent și în cadrul evenimentului Street Delivery. Titlurile sunt diverse: de la Tolstoi, Dostoievski și Slavici, la autori contemporani.

3059b162a932e29a0033ecb16823047c

Spațiul din Cișmigiu este amenajat foarte simplu: fotolii moi și comode, hamace și câteva foișoare unde poți sta pe o bancă. De asemenea, există și pentru copii un loc de joacă special amenajat.

Voi ați apucat să treceți pe acolo? Dacă nu, mai aveți timp până la sfârșitul lunii august! Pe lângă faptul că vă veți putea bucura de o lectură plăcută, se mai organizează și diverse ateliere/activități pentru persoane de toate vârstele. Găsiți programul aici.

Să ne spuneți și nouă cum a fost! :)

 

sursă info&foto

Voi ati fost la Parcul Moghioros?

De câteva luni un parc din București care nu a primit prea multă atenție în ultimii ani a fost redeschis. Parcul Moghioroș din Drumul Taberei și-a redeschis oficial porțile,  având câteva îmbunătățiri vizibile față de acum doi ani, înainte ca lucrările de reamenajare să înceapă.

parcul_moghioros5

În total au fost reamenajate 10 hectare de parc, fiind investiți în acest proiect aproximativ 76 de milioane de lei, din bani europeni.

parcul_moghioros6

În incinta parcului s-au refăcut aleile și s-a construit o pasarelă pietonală. De asemenea, a fost construită și o seră de plante exotice de 5.000 de metri pătrați.

parcul_moghioros4parcul_moghioros2

Parcul va dispune și de un sistem de supraveghere video, prin care se va putea monitoriza activitatea din cadrul  locurilor de joacă special amenajate pentru copii, skatepark, locuri pentru concerte etc.

parcul_moghioros3parcul_moghioros1

 

Câțiva dintre locuitorii din zonă și-au spus părerea despre noul parc:

  • „Îmi place că l-au făcut ca în Occident. Adică s-au gândit la anumite aspecte, locuri de joacă şi chestii din-astea”;
  • „Pentru copii e super de frumos. Diferenţă mare acum faţă de ce era. Atunci era o nimica toată”;
  • „Arată foarte bine. Important e cum se va păstra în timp”

10687930_552597948205744_7854106672169312852_o

Aceștia au dreptate. Parcul Moghioroș arată foarte bine și pare să aibă toate cele necesare pentru a oferi o experiență relaxantă locuitorilor din București. Deși nu este în centrul orașului, acest parc are numeroase facilități pentru persoane de toate vârstele și poate reprezinta un loc numai bun de a petrece o dupamiază de vară.

Voi ce părere aveți despre acest parc? Ați apucat să-l vizitați?

 

sursă foto 1, 2; sursă info 1, 2, 3

Partener: