Luna februarie în București, în anul 1954

În anul 1954, la începutul lunii februarie, orașul București s-a trezit, la propriu, sub zăpadă. Puteți vedea mai jos câteva fotografii din acele zile friguroase de iarnă.

Administrația Națională de Meteorologie a descris viscolul de la începutul lunii februarie, 1954, ca fiind cel mai puternic viscol din secolul XX.

Dan Antoniu, cercetător istoric în domeniul aeronautic, a descris situația succint: „Am încercat să ieșim, dar nu s-au deschis nici ferestrele, nici ușile!”

sursă articol

Haideți la Casa Experimentelor!

De curând s-a deschis un loc tare interesant, care ar putea părea pentru copii, însă este pentru toate vârstele! Casa Experimentelor este locul în care putem descoperi mai multe despre știință, dar și să le experimentăm pe propria piele.  Întreaga casa este concepută astfel încât să te simți ca pe un câmp de joacă.

Câteva dintre lucrurile pe care le puteți experimenta sunt: caleidoscop, oglinda magică, tabloul mișcător, diverse iluzii optice și multe altele.

Casa-Experimentelor-2 Ecran-cu-ace IMG_4866 IMG_4873

Ceea ce este interesant este faptul că până pe 30 iunie 2016, intrarea la Casa Experimentelor va fi gratuită. Tot ce trebuie să faceți este să vă programați online, pe site-ul lor. Locurile se ocupă destul de repede,

sursă articol

Iarnă de basm în București

Săptămâna trecută au avut loc în București ninsori abundente, iar acum, chiar dacă este foarte frig, dacă privim cu mai multă atenție, putem observa că orașul pare unul de basm. Am găsit aceste fotografii pe Instagram care înfățișează capitala României în această perioadă. Să ne spuneți care este preferata voastră!

#white #drama #snow #winter #bucharest #panorama #newoffice

A photo posted by Mariana Romanica (@marianaromanica.ro) on

#with #my #little #friend #bucharest #picoftheday

A photo posted by Ruxandra (@ruxilicious) on

#Bucharest

A photo posted by Capraru Roxana (@roxanacapraru) on

#white #winter #frozen #instapic #snow #clouds #light #everywhere #bucharest

A photo posted by @rodicalazar on

#snow #beautiful #winter #bucharest #red

A photo posted by Andrei Papp (@psychopapy) on

I’ll feed you, just don’t attack! #seagulls not very happy their #lake is #frozen #bucharest #plumbuita

A photo posted by Ana Dumbara (@anadumbara) on

Winter Ateneu

A photo posted by Vlad Eftenie (@veftenie) on

sursă informații
sursă fotografie

Un București mai Sălbatic în Parcul Național Văcărești

Parcul Național Văcărești este una dintre cele mai interesante locuri din București. Zona reprezintă o oază de biodiversitate, care s-a format în timp și a făcut ca această zonă să fie deseori discutată pentru a fi protejată. Am găsit o pagină de Facebook care are o multitudine de fotografii cu această zonă și ne-am gândit să împărtășim și cu voi câteva dintre ele, ca să vedeți cam ce puteți găsi în Parcul Natural Văcărești.

 

1

Nevăstuică

2

Pescăruș albastru

3

Pițigoi albastru

4

Lebede de vară

5

Fazan (mascul)

6

Ciocănitoare de grădini

 

Vouă care dintre aceste animale vă place cel mai mult?

sursă fotografii

Anul 2015 pentru București prin fotografii

În anul 2015 au avut loc o mulțime de evenimente. Am găsit câteva fotografii care reprezintă orașul București în anul care tocmai a trecut. Ele sunt evenimentele care marchează modul cum oamenii din capitală își trăiesc viața, fotografii care reprezintă frenezia și stilul de viață din București.

Bucuresti colorat la The color Run, pe 25 aprilie 2015

Bucharest Pride si Marsul Diversitatii pentru comunitatea LGBTQ, in luna mai

Sursa foto

Protestul impotriva despaduririlor abuzive

Godsmack pentru prima oara la Bucuresti in iunie 2015

Sursa foto

Festivalul Femei pe Matasari 2015, pe 5,6 si 7 Iunie

Street Delivery X, pe Arthur Verona, 12-14 Iunie 2015

 

Sursa foto

Robbie Williams in concert la Bucuresti, Iulie 2015

Sursa foto

 

Bucharest Green Sound Festival, in August 2015

Summer Well Festival, August 2015

Album

Festivalul International de Muzica „George Enescu”, 10-20 septembrie 2015


Sursa foto

100 de ore de muzica non-stop in Bucuresti, in cadrul Interval Festival, Noiembrie 2015


Sursa foto

Protestele din perioada 1-8 noiembrie 2015, după tragedia din #colectiv.

 Sursa foto

 

sursă informații

Tradiții de Anul Nou în lume

Trecerea de la un an la altul reprezintă o sărbătoare de anvergură în orice țară din lume. Aici puteți citi câteva tradiții de Anul Nou adunate de prin lume:

new-year-fireworks

Îmbrăcămintea

Prin lume această noapte specială este marcată și prin vestimentație. De exemplu, în Filine se poartă haine cu cercuri sau buline, iar în Venezuela, cei care sunt în căutarea sufletului lor pereche poartă lenjerie roșie. Pe de altă parte, în Ecuador există superstiția că lenjeria galbenă aduce mai mult optimism în anul care urmează.

Superstiții

În lume există foarte multe superstiții. De exemplu, în Filipine se crede că dacă sunt aruncate monezi la miezul nopții, în anul care vine va exista o creștere a veniturilor. De asemenea, în MExic se crede că dacă se scot afară bagajele, în anul care urmează vor avea loc călătorii bune, iar dacă se agață figurine în formă de oaie pe clanța ușii, anul nou va fi unul plin de prosperitate.

Noaptea Albă

În unele credințe creștine, Anul Nou este numit Noaptea Albă, noapte în care comunitățile se adună pentru a mulțumi și a se ruga pentru anul care urmează. Acest obicei datează din anul 1732, însă i s-a acordat mai multă importanță abia din anul 1863, după ce, la 1 ianuarie, sclavii din America au văzut zorii eliberării.

Șampania

Șampania este, probabil, cea mai populară băutură de revelion. De obicei un pahar de șampanie este servit împreună cu un toast, despre anul care a fost, dar și cel care urmează. Pe de altă parte, în Rusia, de exemplu, se folosește o băutură din vodcă, suc de lămâie și apă de la robinet, numită „apă murdară„, care este băută pentru a opri ghinionul.

Sărutul de la miezul nopții

Sărutul de la miezul nopții poate fi considerat un gest romantic, însă este, de asemenea, un salut pentru Anul Nou, între persoane care își urează numai bine, sănătate și noroc.

Aruncarea unui obiect

De Anul Nou, în Times Square din New York, de peste 100 de ani se aruncă o minge. Acest lucru se întâmplă și în Sydney, Rio de Janeiro, Hong Kong, San Antonia și Sacramento, California. Totuși, și în alte locuri se aruncă diverse lucruri pentru a marca începerea Anului Nou. În Easton, Maryland, de exemplu, se aruncă un crab, în Atlanta, Georgia, o pisică, iar în New Orleans se aruncă o oală.

 

Voi ce alte tradiții de Anul Nou mai cunoașteți? Împărtășiți cu noi în comentarii! 

sursă info; sursă foto

Vechiul București și sărbătorile de iarnă

Sărbătorile de iarnă reprezintă o perioadă care cuprinde pe toată lumea, de la cei mici la cei mari. Orașele sunt îmbodobite, casele sunt decorate, peste tot sunt numai decorațiuni și lumini de diverse culori, mall-urile și locuințele oamenilor sunt pline de oaspeți.

Însă cum se pregăteau acum mulți ani locuitorii din București de sărbătorile de iarnă? 

Cu siguranță că și atunci orașul devenea, ca și astăzi, un adevărat „furnicar”, plin de decorațiuni, lumini și diverse spectacole. Bunicii mergeau împreună cu nepoții în piață pentru a alege un brad cât mai frumos și o Sorcovă cât mai potrivită; se mai cumpărau decorațiuni strălucitoare, jucării și tot felul de prăjituri.

De asemenea, negustorii aveau obișnuița de a-și deschide prăvăliile și de a le umple cu produse din belșug: vin, fructe, carne, dulciuri etc. Gospodinele își făceau și ele din timp pregătirile: sarmale, umplutul caltaboșilor, fiertul șuncilor și tocatull și aromatul cârnaților.

Totuși, copiii erau cei care se bucurau cel mai mult de sărbătorile de iarnă; ca și astăzi. Aceștia se plimbau prin casă împodobindu-și Steaua, cu care aveau mai apoi să colinde, sau repetau colinde pe care trebuiau să le susțină la serbări sau în fața rudelor.

Sărbătoarea era în toi și la Palatul Regal, unde, la dorința regelui și a reginei, se pregătea o mare masă cu diverse atenții: ceaiuri, covrigi, mere, portocale și prăjituri.   De fiecare dată când veneau colindători, suveranii țării mergeau la ferestrele din stânga intrării în palat și ascultau cu plăcere toate colindere și urările. Apoi, în semn de mulțumire, colindătorii erau invitați să guste din bunătățile pregătite pentru ei.

Orașul devenea un adevărat furnicar, plin de aglomerație. La Magazinul Universal, de exemplu, trebuia să stai la cozi foarte mari pentru a fi servit. Oamenii ieșeau la cumpărături sua pur și simplu la diverse plimbări, la vreo rudă sau prin orașul împodobit. Un locuitor din București descrie atmosfera de atunci: „Fumul iese drept, ca la ţară, în ajunul Crăciunului. Fulgii cad de asemeni drept, mari şi deslânaţi. Lumea se plimbă veselă şi ar avea chef să se joace cu zăpada. Dar e puţină, e proaspătă zăpada, şi se topeşte. În prima zi de ninsoare este, într’adevăr o veselie generală, o veselie care se vede, care se simte, o veselie fără rost şi fără sens. Se uită lumea pe fereastră, din casă, din cafenea, din tramvai, se uită la fulgii albi şi se veseleşte…(Damian, 1935). 

 

sursă articol

Voi ați fost la Muzeul Colecțiilor de Artă?

În București există multe muzee interesante, care din păcate nu prea sunt cunoscute de către public. Muzeul Colecțiilor de Artă este unul din aceste muzee.

Muzeul-Colectiilor-de-Arta

Este situat pe Calea Victoriei, aproape de Piața Romană, și atrage destul de ușor atenția, datorită arhitecturii împunătoare a clădirii. Cu siguranță multă lume a trecut pe acolo și a observat această clădire, însă câți au și apucat să afle că în interiorul ei se află un muzeu?

Muzeul Colecțiilor de Artă este integrat în Muzeul Națională de Artă al României; a fost redeschis în anul 2013, după o perioadă destul de lungă de consolidare și renovare. Clădirea muzeului a fost construită în jurul anului 1812 și, reprezenta, la acea vreme, una dintre cele mai importante repede ale arhitecturii moderne din București. Palatul Romanit (numele clădirii), poartă acest nume daorece cel care a finalizat clădirea s-a numit Grigore Romanit (Romanet).

muzeul-colectiilor-arta-roata-mare

În momentul de față muzeul este deschis publicului larg, însă din 1986 până în 2009 a fost deschis doar parțial, iar în anul 2009 a fost închid pentru lucrări de consolidare și restaurare.

Ce puteți găsi în dacă vă hotărâți să vizitați muzeul? Momentan sunt 34 de colecții expuse, misiunea muzeului fiind aceea de a pune la dispoziție publicului larg „un fond reprezentativ pentru fenomenul artistic şi pentru colecţionismul din România, contribuind la formarea şi transferul de valori culturale şi morale”.

Programul de vizitare este următorul: sâmbătă – miercuri
11.00 – 19.00 (mai – septembrie)
10.00 – 18.00 (octombrie – aprilie)
Închis: joi, vineri, 1, 2 si 24 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, prima şi a doua zi de Rusalii, 1 mai, 15 august, 30 noiembrie, 1, 25 şi 26 decembrie

Adresa muzeului este: Calea Victoriei, nr. 111

sursă foto 1, 2
sursă info

Știati că...?

Orașul București este unul plin de mister, în care în fiecare zi poți învăța ceva nou. Am găsit câteva lucruri fascinante despre București, pe care cu siguranță nu toată lumea le știe.

Așa că: știați că….

1. Stația de metrou Politehnica nu este doar o simplă stație de metrou? Marmura și granitul cu care aceasta este pavată conțin fosile de acum 180 de milioane de ani.

Statia-de-metrou-Politehnica6

2. Arcul de Triumf a fost construit inițial din lemn? Acesta a fost construit în anul 1922, cu scopul de a onora curajul soldaților români care au luptat în Primul Război Mondial.

arcul-de-triumf-in-1925

 

3. Prima femeie care a pedalat îmbrăcată în pantaloni pe Calea Victoriei a fost Mița Biciclistă? Numele ei real este Maria Mihaescu.

coana_mita_biciclista_99887600

 

4.  Primul drum din București a fost Drumul de Lemn? Pe vremea aceea zona era pavată cu trunchiuri de copaci. Astăzi drumul este cunoscut sub numele de Calea Victoriei.

Calea Victoriei

5. În anul 1659 orașul București a fost numit capitală a Țării Românești de către domnitorul Gherghe Ghica?

perspectiva

6. Cea mai veche locuință din București este Muzeul Theodor Pallady? Clădirea a fost construită în anul 1750 și se află pe Strada Spătarului, nr. 22.

Muzeul Theodor Pallady

7. Gara Filaret este cea mai veche gară din oralul București?

Filaret

 

Voi ce lucruri interesante mai știți despre București?

 

sursă fotografii
Surse: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.

Despre legenda lui Moș Nicolae

Superstitii-de-Mos-Nicolae

Cu toții știm că pe 6 decembrie este Sfântul Nicolae și se spune că „vine Moș Nicolae”, fiind cunoscut și obiceiul acestei sărbători de a face daruri celorlalți.

Însă de unde a pornit această asociere?

Legenda spune astfel: erau odată trei fete care trăiau într-o familie destul de săracă, unde tatăl plănuia să le „vândă”, pentru a se îmbogăți. Sfântul Nicolae a aflat despre nenorocirea care se petrecerea și a venit în ajutorul lor, aducându-i fetei celei mai mari noaptea, pe furiș, o pungă plină cu galbeni.

Datorită gestului său nobil, fata cea mare a reușit să se mărite destul de curând. Gestul său a continuat și anul următor, pentru sora mijlocie, iar apoi pentru cea mică. Până la urmă, toate cele trei surori au reușit să se așeze la casele lor.

Însă de ce nu-l vedem pe acest Moș Nicoale? Povestea spune că în cel de-al doilea an, înainte de căsătoria mezinei, tatăl să se hotărască să-l pândească în timpul nopții pe Moș Nicolae. Din păcate l-a văzut atunci când a urcat pe acoperișul casei și a dat drumul pe coș unui săculeț. De atunci, legenda spune că Moș Nicolae nu se arată niciodata, însă nu uită să-i răsplătească pe cei cuminți.

 Asta este însă doar o legendă. Voi ce obiceiuri și tradiții mai știți de Sfântul Nicolae?

sursă info: 1
s
ursă foto: 1, 2

Partener: