Istoria Garii de Nord

06gara_de_nord

Gara de Nord din București este cea mai mare stație feroviară din România. Aceasta a fost inaugurată pe 13 septembrie 1878, după 4 ani de construcție, din 10 septembrie 1868, când a fost pusă prima piatră de temelie pe un loc ales de domnitorul Carol I. Inițial stația a fost numită Gara Târgoviștei (pentru că strada numită astăzi Calea Griviței se numea pe acea vreme Calea Târgoviștei), și oamenii puteau beneficia de circulațe feroviară doar pe linia Roman-Galați-București-Pitești.

Inițial această gară nu a fost concepută pentru a deveni principalul nod feroviar al Capitalei și al României. Însă cu trecerea anului i s-au adus modificări, deoarece devenise neîncăpătoare.  Abia în anul 1888 când a avut loc prima reabilitare a gării, aceasta fiind numită tot atunci „Gara de Nord”.  Au fost câteva planuri de construire a unei gări noi, care să fie numită „Gara Centrală” și să fie amplasată în zona Operei Române, însă declanșarea Primului Război Mondial a împiedicat ducerea acest proiect la bun sfârșit.

Gara de Nord_L

În anii 1930-1932 Gara de Nord a fost modernizată, făcându-se mai multe lucrări. Una dintre cele mai importante a fost legarea celor nouă peroane printr-un peron transversal. Însă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în timpul bombardamentelor, clădirea, deși a rămas în picioare, a suferit importante distrugeri. În anul 1992 fusese programată de către fostul lider comunist Nicolae Ceaușeasu să fie demolată, deoarece acesta își dorea să mute gara la marginea capitalei. Până la urmă, însă, acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Clădirea Gării de Nord a fost inclusă în lista Monumentelor Istorice din România, însă din păcate ultima reabilitare a avut loc între anii 1997 și 1999, când au fost modernizate sălile de așteptare, sistemele de afișaj video, s-au înălțat peroane la nivelul podelei vagoanelor și s-a montat tâmplărie de tip termopan.

În momentul de față reprezintă cel mai important nod feroviar din România, în fiecare zi  din cele 8 peroane pleacă și sosesc zilnic aproximativ 200 de trenuri. În aproprierea Gării de Nord există și un Muzeu al Căilor Ferate Române, unde se pot descoperi machete, vagoane, fotografii și acte vechi, costume de ceferiști, dar și obiecte cu caracter memorial legate de personalități cum ar fi Anghel Saligny (1854-1925) sau Elie Radu (1853-1931), care au avut realizăr deosebite în domeniul podurilor feroviare. Dacă aveți puțin timp liber vă recomandăm să-l vizitați!

Sursă info
Sursă foto 1, 2

 

Schitul Darvari, liniștea ascunsă în inima Bucureștiului

În centrul celui mai aglomerat, mai gălăgios și mai grăbit oraș al României, putem găsi pacea și liniștea de care avem nevoie într-un weekend călduros de primăvară. Schitul Darvari, aflat lângă Biserica Icoanei, în zona Rosetti, reprezintă evadarea perfectă dintr-un cotidian al haosului.

Cu o istorie ce începe încă din 1834, Schitul prezintă o mulțime de povești și o evoluție captivantă. A fost ridicat de soții Mihail și Elena Darvari pentru că aceștia nu se puteau ruga corespunzător în Biserica Icoanei și au decis să aibă una a lor.

După 30 de ani, Legea Secularizării a lui Cuza şi Kogălniceanu a dus la închiderea mănăstirii, însă în 1869 devine adăpost pentru călugării români de la Schitul Prodromul de la Muntele Athos. În istoria recentă schitul adăpostea o serie de întâlniri cu cei mai reprezentativi gânditori ai anilor ’90, numite „Serile Darvari”.

Pentru atunci când veniți prin București, vă invităm să-i faceți o vizită și să vă bucurați de liniștea și armonia ce îl cuprind. De asemenea, nu uitați de ofertele noastre de cazare, menite să vă facă vacanța și mai plăcută.

Sursa foto: skytrip.ro

Schitul-Darvari-20110222173702

Înainte de Paşte, câteva curiozităţi despre acesta

Paştele, sărbătoarea Învierii lui Iisus, urmează să fie sărbătorit peste doar trei zile, prilej pentru care ne-am gândit să mergem dincolo de semnificaţia religioasă a evenimentului şi să vă prezentăm câteva curiozităţi mai puţin cunoscute.

Pentru început, termenul de “paşte” se trage din cuvântul ebraic “pesah” care semnifică o trecere. Deşi vopsitul ouălor cu roşu simbolizează pentru creştini acoperirea cu sângele lui Iisus, tradiţia datează încă din perioada Egiptului Antic şi a persanilor, aceştia sărbătorind astfel venirea primăverii.

În România fiecare zonă are propriile ei curiozități și tradiții. De exemplu, în noaptea de înviere, în Țara Moților, băieții trebuie să ia toaca din biserică și s-o instaleze în cimitir unde o păzesc până dimineața. În cazul în care este furată atunci ei trebuie să-i răsplătească pe toți sătenii. Fetele din Bucovina au o misiune și mai delicată pentru că trebuie să spele clopotnița, iar mai apoi să se spele și ele cu aceeași apă. O tradiție uşor stranie se regăsește în zona Sibiului, unde în noaptea de înviere un pom este împodobit cu ouă roșii.

Acestea fiind spuse, Hotel Elizeu vă urează sărbători fericite, iar în cazul în care nu aveţi încă planuri pentru Paşte, vă invităm pe la noi!

Sursa foto: bucataras.ro

508x318_curiozitati-despre-paste-311848

 

Povestea Foişorului de Foc: de la turn de apă la muzeu al pompierilor

Există în Bucureşti, undeva între Obor, Calea Moşilor şi Nerva Traian, un turn înalt de 42 de metri, ce pare cu siguranţă mai mic privit de jos decât este el de fapt. Foişorul de Foc a fost ridicat în 1890 şi avea rolul iniţial de turn de apă.

Etajele 5 şi 6, dar şi cea mai mare parte a podului erau ocupate de un rezervor imens de apă, însă partea interesantă este că acesta nu a fost niciodată umplut, pentru că nu existau pompe suficient de puternice pentru a urca apa până acolo.

În 1963 clădirea a devenit Muzeul Pompierilor, iar în prezent este monument istoric. Se poate vizita de luni până vineri între orele 8 şi 16, iar în weekend este deschis doar grupurilor organizate. Tariful întreg este deloc mare, de doar 6 lei, la care se pot adăuga reduceri de până la 75% pentru studenţi, pensionari ori oameni cu handicap.

Dacă te decizi să faci o vizită Capitalei, ar trebui să te bucuri şi de priveliştea oferită de Foişorul de Foc, pentru că este una cu adevărat deosebită. Iar pentru cazare, camerele noastre îţi stau la dispoziţie în continuare!

IMG_5938

"Prin Bucureştii lui Mircea Eliade", un traseu cultural inedit

Pentru aceia dintre voi care se vor afla în Bucureşti în perioada 28 martie – 5 aprilie, urmează o veste bună: în fiecare sâmbătă şi duminică pe străzile Capitalei va avea loc traseul cultural pietonal „Prin Bucureştii lui Mircea Eliade„.

Timp de două weekend-uri, începând cu ora 17 atât turiştii cât şi bucureştenii dornici să descopere tainele Bucureştiului începutului de secol XX aşa cum era el văzut de Mircea Eliade, sunt invitaţi să ia parte la un circuit inedit.

Traseul „Prin Bucureștii lui Mircea Eliade” cuprinde istoria și poveștile mahalalelor Negustori, Sfinților, Mântuleasa și Vergului, legătura acestor locuri cu Mircea Eliade – casa cu mansardă, Școala Mântuleasa, Foișorul de Foc, casa lui Mircea Vulcănescu – dar și istoria prezenței personajelor lui Mircea Eliade în acest spațiu „încărcat de semne magice”.

Găsiţi informaţii suplimentare, dar şi traseul complet în cadrul evenimentului creat pe Facebook. Pe noi ştiţi deja unde să ne găsiţi, ne aflăm pe strada Elizeu nr. 11-13, iar camerele noastre vă aşteaptă!

1948059_1092194924130622_9180957252930738640_n

Voi ştiaţi care este semnificaţia termenului de "Elizeu"?

Mult mai cunoscute decât termenul de elizeu sunt Câmpiile Elizee. Atât în mitologia romană cât şi în cea greacă acolo ajungeau după moarte sufletele eroilor.

Considerată o regiune paradisiacă, după unii a existat pe Lună, după alţii în Insulele Fortunate (Canarele de azi) sau în Islanda. Homer şi Hesiod fixează Câmpiile Elizee în centrul Pamiritului, însă cei mai mulţi le situau în câmpiile Andaluziei de azi, dincolo de Coloanele lui Hercule.

Pentru noi, Hotelul Elizeu se găseşte la numai 200 de metri de Gara de Nord, pe strada Elizeu nr. 11-13. Pentru a vedea ce înseamnă Elizeu în viziunea noastră vă invităm să descoperiţi pagina Despre noi.

NDI2ZjEzOGViNGFkMDYxMzhiMmZlOTU0MGMzZTUyNGfoto_91439

Cum poţi să descoperi Bucureştiul mai bine: urmăreşti proiectul Ultimul Etaj

Ultimul Etaj este un proiect început în 2004 de către Ştefan Tuchilă şi are ca scop fotografierea Bucureştiului de sus, de pe clădirile înalte pe care acesta le are. Până acum au fost bifate peste 180 de clădiri şi reuşesc să redea foarte frumos arhitectura Bucureştiului.

Arătăm aici câteva, iar pentru celelalte vă invităm să vizitaţi galeria de pe site.

Iar dacă te hotărăşti să vizitezi Bucureştiul, camerele noastre te aşteaptă, iar hotelul este situat foarte aproape de Gara de Nord.

În Bucureşti poţi vizita Delta. Adică primul parc natural urban din România

Delta Văcăreşti este primul parc natural urban din România, aşa cum spuneam şi în titlu. În momentul de faţă, câteva ONG-uri încearcă obţină pentru acea zonă titlul de arie protejată. Totuşi, până când devine arie protejată şi începe să se investească în ea, poate fi vizitată aşa cum s-a format singură. Peisajul este foarte interesant şi diferă de la un anotimp la altul. Spre exemplu, acum câteva zile a apărut acolo un fenomen foarte interesant, o ceaţă de doar câţiva metri, făcând locul să arate cam aşa:

ceata - delta vacaresti

Dar de obicei Delta Văcăreşti arată cam aşa:

parcul natural vacaresti

parcul natural vacaresti 1

Pentru a localiza mai uşor Parcul, click aici.

Foto: Helmut Ignat

Ştiai că poţi să faci un tur ghidat gratuit al Bucureştiului?

Există Guided Bucharest Free Walking Tours, un proiect care organizează în fiecare zi câte-un tur gratuit al Bucureştiului. Singurul lucru pe care trebuie să-l faci ca să ai parte de ghid, este să-i contactezi înainte, la telefon, pe unul dintre organizatori: 0752111188 (Ştefan), 0745593938 (Mihai) sau 0724309565 (Andrei), ori pe mail, la info@guided-bucharest.com, ca să fii sigur că se face turul şi că te pot lua şi pe tine în grupul de turişti.

Guided Bucharest Free Walking Tours se află pe primul loc pe TripAdvisor în ceea ce priveşte tururile ghidate prin Bucureşti, cu 98% review-uri pozitive (adică enorm, în comparaţie cu altele).

10448997_392703590898360_2017982325_n

Una dintre cele mai frumoase clădiri din Bucureşti: Palatul Cantacuzino

Pe Calea Victoriei, la numărul 141, se află Palatul Cantacuzino. A aparţinut lui Gr. Cantacuzino „Nababul”, unul dintre cei mai bogaţi români de la începutul secolului XX, fost primar al Bucureştiului şi apoi prim ministru. Palatul a fost recunoscut în Bucureşti prin marile baluri pe care Mihail G. Cantacuzino împreună cu Maruca Rosetti le organiza aici.

În spatele Palatului, se află Casa Memorială George Enescu. Nora Nababului, Maria Rosetti, s-a recăsătorit în 1937, dupa moartea lui Mihail Cantacuzino, cu George Enescu. Înainte să se stingă din viaţă, a lăsat prin testament palatul pentru a fi transformat în Muzeul George Enescu, ceea ce s-a întamplat în 1956. Acum Casa Memorială George Enescu şi palatul Cantacuzino împart aceeaşi curte. Ambele clădiri sunt dintre cele mai frumoase pe care le are Bucureştiul şi pot fi vizitate de marţi până duminică, între 10:00 şi 17:00.

surse foto: 1, 2.

Partener: