Târgul Internațional GAUDEAMUS 2015

În perioada 18-22 noiembrie va avea loc a 22-a ediție a Târgului Internațional GAUDEAMUS – Carte de învățătură 2015. Evenimentul va avea loc în Pavilionul Central Romexpo din București.

5130112-mediafax-foto-razvan-chirita

Târgul Gaudeamus este organizat anual de către Radio România, care prin acest eveniment susține cultura scrisă.

În fiecare an, pentru câteva zile, târgul reunește lumea contemporană cu lumea vie a culturii tipărite. Prin expozițiile de carte și cafeaua literară, Târgul mai găzduiește și sute de evenimente culturale la fiecare ediție. Atmosfera este una prietenoasă și destinsă, cu activități pentru toate vârstele.

gaudeamus-10-andreea-alexandru

Prima ediție a Târgului GAUDEAMUS a avut loc în toamna anului 1994. Mircea Sântimbreanu afirma: „ GAUDEAMUS înglobează ca o instituţie tot ceea ce este seducător, incitant şi pragmatic, într-un cuvânt: tânăr în slova românească de azi”. 

Festivalul în cifre:

1.537.400 de vizitatori
7.836 de evenimente editoriale și profesionale
5.477 de expozanți

Puteți vizita târgul zilnic între orele 10.00 și 20.00.

Mai multe informații găsiți pe site: www.gaudeamus.ro

 

sursă foto: 1, 2

Palatul Suțu

Una dintre cele mai vechi reședințe din București se află chiar în centrul orașului, aproape de Piața Universității. Construit între anii 1833 și 1835 de către Costache Suțu după planurile arhitecților Conrad Schwink și Johann Veit, Palatul Suțu este una dintre puținele clădiri din capitală care au rămas nemodificate până acum.

Palatul-Sutu

După cum se poate observa și din fotografie, interiorul palatului este destul de spectaculos, cel care l-a proiectat în anul 1862 fiind Karl Storck, sculptor și artist decorator.Există o scară de acces la etaj, iar în fața acesteia este prinsă, într-un frumos ancadrament, o oglindă adusă de la Murano. De asemenea, deasupra oglinzii se află medalionul sculptat în lemn al Irinei Suțu, soția proprietarului.

Bucuresti,_Romania,_Palatul_Sutu,_(interior_7);_B-II-m-A-18221

Palatul Suțu a avut și el o perioadă de glorie, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Grigore Suțu și soția sa, Irina, și-au dorit să păstreze ambianța unei reședințe aristocratice, astfel încât, la acest palat se organiza, în februarie, primul bal al fiecărui an.

.În secolul al XX-lea, începând cu anul 1956, Palatul Suțu devine noul sediul al Muzeului Municipiului București. A trecut printr-o perioadă de restaurate între anii 1956 și 1958 și a fost deschis către public pe 23 ianuarie 1959. Din momentul în care a fost deschis către public, au început să fie găzduite expoziții care au ca tematică istoria orașului București. Aceste expoziții au rolul de a valorifica patrimoniul de excepție provenit din cercetări arheologice, donații și achiziții realizate cu fondurile asigurate în fiecare an de către Primăria Capitalei.

sursă info
sursă 1, 2, 3

Casa Monteoru

Pe Calea Victoriei sunt situate mai multe monumente istorice, unele mai mult și unele mai puțin cunoscute. Unul dintre acestea este Casa Monteoru, care vara găzduiește o cunoscută terasă.

Costrucția casei a început în anul 1874, iar astăzi este încă într-o stare destul de bună.

casa-monteoru

Istoricul Ion Bulei afirmă că această casă era reprezentativă pentru ultimul sfert al secolului XIX, făcând parte dintre casele celor înstăriți, cum ar mai fi Casa Lahovary și Casa Vernescu.

Casa Monteoru a fost cumpară mai apoi de către Grigore Constantinescu-Monteoru, suferind o renovare radicală realizată de arhitecții Ion Mincu și Nicolae Cuțarida, între anii 1887 și 1889. În timpul acestor renovări interioarele au fost refăcute în stil ecletic francez, cu plafoane în stuc pictat și cu labriuri. De asemenea, a fost amenajată o scară monumentală.

În anul 1945 casa Monteoru a intrat în posesia Asociației Române pentru strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică. În 1948 casa a fost naționalizată, iar din 1952 a fost folosită drept sediu pentru Uniunea Scriitorilor din România. Mai mult timp, casa a rămas sediul Uniunii Scriitorilor, fiind dată spre această folosință de către Primăria Minicipiului București, în anul 1997, pentru o perioadă de 49 de ani.

În anul 2010, Tribunalul București a decis că imobilul ar trebui să fie restituit moștenitoarelor familiei Monteoru, adică Ioana Angelescu și mama ei, Nora-Geta Angelescu Monteoru. Astfel, în anul 2013, Uniunea Scriitorilor a fost obligată să elibereze imobilul.

sursă info

sursă foto 1, 2

 

 

Istoria sărbătorii de Halloween

Halloween nu este o sărbătoare tradițional românească, însă precum și alte țări din Europa, a fost preluată și răspândită prin intermediul imigranțlor irlandezi din Statele Unite ale Americii.

Originea acestei sărbători este una celtică și numele provine din limba engleză, de la expresia ”All Hallows Even”, care reprezintă sărbătoarea tuturor sfințiilor. Mai apoi, în țările în care predomină creștinismul occidental, această sarbătoare a fost asociată cu Halloween, deoarece Ziua Tuturor Sfinților se sărbătorește pe 1 noiembrie.

halloween-sxc-1024x768Un lucru specific sărbătorii de Halloween îl reprezintă dovleacul sculptat, care provine din legenda ”Lanterna lui Jack”. De Halloween copiii se costumează în vrăjitori, mumii sau diverse alte personaje și colindă pe la case, întrebând „Trick or Treat?”. Asta reprezintă o mică „amenințare”, astfel încât dacă aceștia nu primesc dulciurile cerute, persoanei colindate i se joacă o mică farsă.

halloween_holiday_romania_615089

În România una dintre cele mai dorite destinații de Halloween este Castelul Bran, datorită legăturii pe care acesta îl are cu legenda lui Dracula.

Voi cum veți „petrece” de Halloween?

sursă foto: 1
sursă info

Care este cea mai veche statuie din București?

Voi v-ați gândit vreodată la care este cea mai veche statuie din București?

Ea se situează chiar în centrul orașului, la o privire de toți trecătorii, care însă nu-i acordă atât de multă importanță.

Fiind de cele mai multe ori în grabă, atunci când trecem prin Piața Universității, nu prea ne întoarcem privirile pentru a privi statuia spătarului Mihail Cantacuzino, care este amplasată chiar în curtea Spitalului Colțea, unul dintre cele mai vechi spitale din țară.

70526c5b506af6c75f771563111913d6_view

Statuia a fost construită între anii 1865 și 1869, de către sculptorul Karl Storck. Ea este realizată din marmură de Carrara, considerată a fi „marmură regală”, datorită aspectului pur și delicat pe care îl are, ea fiind albă.

Statuia îl reprezintă pe Mihail Cantacuzino (1640-1716), care a fost persoana care a insistat ca Spitalul Colțea, primul spital din Țara Românească, să fie construit.

e14c3dddc2cccab82230c91f03e3cd43_view

Acesta și-a dorit să construiască un așezământ medical dedicat săracilor, care, la acea vreme, avea doar 24 de paturi: 12 pentru bărbați și 12 pentru femei.

De-a lungul timpului, spitalul Colțea a suferit diverse transformări. De exemplu, în anul 1739 a avut loc un încendiu, care a afectat spitalul, dar și biserica aferentă acestuia. Mai apoi, în urma cutremurului din 1802, spitalul a fost ruinat, fiind, însă, reconstruit în anul 1836.

Statuia a fost dezvelită abia la un secol după moartea spătarului, așezată ca și cum ar veghea spitalul, iar acum este înscrisă în Lista monumentelor istorice, în anul 2010.

 

sursă info: 1, 2
sursă foto: 1, 2

Casa Cesianu de pe Calea Victoriei

Pe Calea Victoriei, pe colț, la intersecția cu Strada Sevastopol, se află Casa Cesianu, care până nu mult timp în urmă, nu era accesibilă de către public. Însă acum, după doi ani în care clădirea a fost consolidată și restaurată, putem să ne bucurăm de un nou muzeu în București.

2421391_orig

În cadrul acestui muzeu, vizitatorii se vor putea bucura de expoziții, concerte și piese de teatru. De asemenea, datorită curții pe care o are, cine dorește va putea veni să se relaxeze pe o bancă, să citească sau să se plimbe.

Casa Cesianu reprezintă una dintre puținele reședințe aristocratice de la începutul secolului al XIX-lea, care, din fericire, și-a păstrat și astăzi toate componentele istorice.

cesianu_3_2

Perioada anilor 1893-1933 a fost cea mai de succes pentru casa Cesianu, ea fiind un reprezentant al vieții mondene din București. În anul 1935, proprietatea a fost vândută Societății Române de Radiodifuziune, iar în perioada anilor 1940-1941 a fost luată hotărârea ca sediul Muzeului Comunal (care astăzi este Muzeul Municipiului bucurești) să primească reședința Ceasianu pentru expozițiile sale.

Acum este prima oară când, de la intrarea în patrimoniul comunal al proprietății Filipescu-Cesianu, clădirea va fi utilizată ca muzeu modern, cu expoziții permanente.

Voi ce părere aveți despre aceasta clădire? Ați apucat să mergeți să vizitați noul muzeu?

 

Surse info: 12

sursa foto 1, 2

Global Village - eveniment multicultural

București este un oraș plin de turiști, care vin să se lase fermecați de clădirile impunătoare și de istoria orașului. Ne putem întâlni deseori cu acești turiști pe stradă, însă de câte ori avem ocazia să interacționăm cu ei, să le cunoaștem cultura și tradițiile?

11855876_10152944983816646_5026211053874436640_n
Evenimentul Global Village are tocmai că scop oferirea vizitatorilor oportunitatea de a cunoaște o altă cultură și tradițiile sale. Prin reprezentați ai țărilor respective, veți avea ocazia să aflați mai multe despre limba și cultura lor, dar și să guste diverse preparate tradiționale.

11222992_10152944984321646_2873225866939528833_o

Tarile pe care le vei putea descoperi la eveniment sunt urmatoarele:  Olanda, Ucraina, Cehia, Regatul Unit al Mării Britanii, Norvegia, Finlanda, Germania, Serbia, Italia, Austria, Spania, Danemarca, Turcia, Bulgaria, Grecia, Estonia, Belgia, Republica Moldova, Kyrgyzstan, Bosnia Herțegovina, Portugalia, Elveția, Statele Unite ale Americii, Rusia, Croația, Lituania, Malta, Macedonia, Tunisia, Brazilia, Egipt, Ungaria, Irlanda, Coreea de Sud, Suedia, Franța, Slovacia, Slovenia, Cameroon, Algeria, Tajikistan. 11807387_10152944985551646_4930075271162380624_o

 

Evenimentul va avea loc joi, 15 octombrie, în Promenada Mall, la etajul 1.

Intrarea este gratuită.

Aveti evenimentul aici.

Voi ați fost la Grădina Botanică?

În București există un loc în care cei pasionați de natură, dar nu numai, se pot relaxa, iar aceasta este: Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universătiții din bucurești.

Fondatorul acesteia este Dimitrie Brândză, medic, naturalist și botanism român, care împreună cu arhitectul peisagist Louis Fuchs au finalizat, în anul 1891, grădina botanică din București.

11423686_979608542063894_231142901922160750_n

În timpul Primului Război mondial grădina a fost avariată, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost atinsă de bombardamentele anglo-americane. La vremea aceea existau 700.000 de exponate,  însă doar 200.000 au fost salvate.

Grădina este organizată în sectoare și are diverse spații amenajate, atât în aer liber, cât și în sere. În spațiile libere au fost plantate speciile de plante care sunt rezistente la iernile din zona de climă temperată, iar cele care au nevoie de o climă tropicală, cum ar fi cactuși sau palmieri, sunt păstrate în sere.

11218221_1004615836229831_7257621796152563527_n

Astăzi nu costă mult să vizitezi Grădina Botanică, iar pentru studenții Universității din București intrarea este gratuită.

Spatiile exterioare ale Gradinii Botanice
• bilet intreg: 5 ron
• bilet redus: 2 ron
Muzeul Botanic
• bilet intreg: 2 ron
• bilet redus: 1 ron
Sere
• bilet intreg: 2 ron
• bilet redus: 1 ron
Bilete reduse: pensionari, elevi, studenti

Dacă vreți să rămâneți la curent cu ce evenimente sau expoziții sunt organizate în cadrul Grădinei Botanice, puteți să le urmăriți pagina oficială de Facebook.

Noi suntem de părere că această Grădină Botanică poate fi și locul perfect pentru o plimbare relaxantă într-o zi de weekend, mai ales că a venit toamna și în curând se va așterne pe alei o pătură de frunze în culori calde.

 

Sursă info 1, 2
sursă foto

O mică istorie a Bucureștiului

Orașul București există de aproximativ 5 secole, de când un cioban pe nume Bucur trăia pe țărâmul nostru.

Acest cioban Bucur își plimba turma la păscut între Danubiu și munți. Se spune că era prea obosit de la prea mult cutreierat, astfel încât s-a hotărât să se stabiliească într-un singur loc, unde să trăiască restul vieții. Era încântat de frumusețea codrilor Vlasiei și a râului Dâmbovița, astfel încât s-a așezat acolo unde astăzi se află orașul București. Și de unde credeți că-i revine acest nume? De la primul om care a trăit acolo, ciobanul Bucur.

Orașul a fost menționat pentru prima oară într-un document oficial pe 13 mai 1563. Mai apoi, orașul București a început să apară adesea în documente, înlocuind și Târgoviște și devenind capitala Valahiei.

Atunci când Alexandru Ioan Cuza a unit, în anul 1959, Valahia cu Moldova, București a devenit capitala ambelor țări, iar 59 de ani mai târziu, a avut loc, pe 1 Decembrie 1918, și unirea Transilvaniei cu Țara Românească și Moldova. În acel moment București a devenit capitala României, de atunci toate deciziile importante cu țara fiind luate în București.

De atunci a început o creștere bruscă și a populației din București, orașul dezvoltându-se din mai multe puncte de vedere. În perioada interbelică, orașul a fost numit „Micul Paris”, datorită frumuseții sale și a arhitecturii inspirate din clădirile faimoasei capitale vest-europene.

bucuresti-optimist-1
Astăzi orașul București reprezintă, pe lângă capitala României, cel mai important oraș din țară, un centru al diversității economico-sociale, al varietății culturale și cu un mix arhitectural deosebit.

surse info: 1, 2
surse foto: 1, 2

Săptămâna viitoare are loc Improfest!

landing_page_03-01 Anul acesta are loc a 3-a ediție a festivalului de improvizație ”Improfest”, care își propune să provoace spectatorii să viseze, prin asistarea la diverse spectacole de improvizație.

Festivalul va avea loc de pe 24 până pe 27 septembrie, la TNB, spectacolele având loc seara. 

După cum sugerează și titlul festivalului, acesta are ca temă principală improvizația. Anul 2003 este cel în care a apărut și în România conceptul de improvizație. În scurt timp, însă, această formă inedită a teatrului a căpătat popularitate.

În fiecare seară vor fi 3 tipuri de spectacole: short from, long form și spectacole mai curajoase. Short Form sunt spectacolele care sunt alcătuite de o înlănțuire de scene scurte, pornind de la sugestiile publicului; scenele nu au neapărat o legătură între ele. Pe de altă parte, Long Form reprezintă o alcătuire de scene, care împreună creează o poveste: relații romantice, investigarea unei crime, întâmplări amuzante etc. De asemenea, mai sunt spectacolele „de seară târzie”, mai îndrăznețe și spectaculoase. Nu în ultimul rând, duminică va avea loc The Secret Show, un spectacol care va fi realizat de toți artiștii veniți la festival împreună.

Puteți găsi programul integral al spectacolelor aici.

Ce părere aveți? Vă tentează măcar unul dintre spectacole?

Sursă informații

Partener: