Povestea Foişorului de Foc: de la turn de apă la muzeu al pompierilor

Există în Bucureşti, undeva între Obor, Calea Moşilor şi Nerva Traian, un turn înalt de 42 de metri, ce pare cu siguranţă mai mic privit de jos decât este el de fapt. Foişorul de Foc a fost ridicat în 1890 şi avea rolul iniţial de turn de apă.

Etajele 5 şi 6, dar şi cea mai mare parte a podului erau ocupate de un rezervor imens de apă, însă partea interesantă este că acesta nu a fost niciodată umplut, pentru că nu existau pompe suficient de puternice pentru a urca apa până acolo.

În 1963 clădirea a devenit Muzeul Pompierilor, iar în prezent este monument istoric. Se poate vizita de luni până vineri între orele 8 şi 16, iar în weekend este deschis doar grupurilor organizate. Tariful întreg este deloc mare, de doar 6 lei, la care se pot adăuga reduceri de până la 75% pentru studenţi, pensionari ori oameni cu handicap.

Dacă te decizi să faci o vizită Capitalei, ar trebui să te bucuri şi de priveliştea oferită de Foişorul de Foc, pentru că este una cu adevărat deosebită. Iar pentru cazare, camerele noastre îţi stau la dispoziţie în continuare!

IMG_5938

"Prin Bucureştii lui Mircea Eliade", un traseu cultural inedit

Pentru aceia dintre voi care se vor afla în Bucureşti în perioada 28 martie – 5 aprilie, urmează o veste bună: în fiecare sâmbătă şi duminică pe străzile Capitalei va avea loc traseul cultural pietonal „Prin Bucureştii lui Mircea Eliade„.

Timp de două weekend-uri, începând cu ora 17 atât turiştii cât şi bucureştenii dornici să descopere tainele Bucureştiului începutului de secol XX aşa cum era el văzut de Mircea Eliade, sunt invitaţi să ia parte la un circuit inedit.

Traseul „Prin Bucureștii lui Mircea Eliade” cuprinde istoria și poveștile mahalalelor Negustori, Sfinților, Mântuleasa și Vergului, legătura acestor locuri cu Mircea Eliade – casa cu mansardă, Școala Mântuleasa, Foișorul de Foc, casa lui Mircea Vulcănescu – dar și istoria prezenței personajelor lui Mircea Eliade în acest spațiu „încărcat de semne magice”.

Găsiţi informaţii suplimentare, dar şi traseul complet în cadrul evenimentului creat pe Facebook. Pe noi ştiţi deja unde să ne găsiţi, ne aflăm pe strada Elizeu nr. 11-13, iar camerele noastre vă aşteaptă!

1948059_1092194924130622_9180957252930738640_n

Voi ştiaţi care este semnificaţia termenului de "Elizeu"?

Mult mai cunoscute decât termenul de elizeu sunt Câmpiile Elizee. Atât în mitologia romană cât şi în cea greacă acolo ajungeau după moarte sufletele eroilor.

Considerată o regiune paradisiacă, după unii a existat pe Lună, după alţii în Insulele Fortunate (Canarele de azi) sau în Islanda. Homer şi Hesiod fixează Câmpiile Elizee în centrul Pamiritului, însă cei mai mulţi le situau în câmpiile Andaluziei de azi, dincolo de Coloanele lui Hercule.

Pentru noi, Hotelul Elizeu se găseşte la numai 200 de metri de Gara de Nord, pe strada Elizeu nr. 11-13. Pentru a vedea ce înseamnă Elizeu în viziunea noastră vă invităm să descoperiţi pagina Despre noi.

NDI2ZjEzOGViNGFkMDYxMzhiMmZlOTU0MGMzZTUyNGfoto_91439

Cum poţi să descoperi Bucureştiul mai bine: urmăreşti proiectul Ultimul Etaj

Ultimul Etaj este un proiect început în 2004 de către Ştefan Tuchilă şi are ca scop fotografierea Bucureştiului de sus, de pe clădirile înalte pe care acesta le are. Până acum au fost bifate peste 180 de clădiri şi reuşesc să redea foarte frumos arhitectura Bucureştiului.

Arătăm aici câteva, iar pentru celelalte vă invităm să vizitaţi galeria de pe site.

Iar dacă te hotărăşti să vizitezi Bucureştiul, camerele noastre te aşteaptă, iar hotelul este situat foarte aproape de Gara de Nord.

În Bucureşti poţi vizita Delta. Adică primul parc natural urban din România

Delta Văcăreşti este primul parc natural urban din România, aşa cum spuneam şi în titlu. În momentul de faţă, câteva ONG-uri încearcă obţină pentru acea zonă titlul de arie protejată. Totuşi, până când devine arie protejată şi începe să se investească în ea, poate fi vizitată aşa cum s-a format singură. Peisajul este foarte interesant şi diferă de la un anotimp la altul. Spre exemplu, acum câteva zile a apărut acolo un fenomen foarte interesant, o ceaţă de doar câţiva metri, făcând locul să arate cam aşa:

ceata - delta vacaresti

Dar de obicei Delta Văcăreşti arată cam aşa:

parcul natural vacaresti

parcul natural vacaresti 1

Pentru a localiza mai uşor Parcul, click aici.

Foto: Helmut Ignat

Ştiai că poţi să faci un tur ghidat gratuit al Bucureştiului?

Există Guided Bucharest Free Walking Tours, un proiect care organizează în fiecare zi câte-un tur gratuit al Bucureştiului. Singurul lucru pe care trebuie să-l faci ca să ai parte de ghid, este să-i contactezi înainte, la telefon, pe unul dintre organizatori: 0752111188 (Ştefan), 0745593938 (Mihai) sau 0724309565 (Andrei), ori pe mail, la info@guided-bucharest.com, ca să fii sigur că se face turul şi că te pot lua şi pe tine în grupul de turişti.

Guided Bucharest Free Walking Tours se află pe primul loc pe TripAdvisor în ceea ce priveşte tururile ghidate prin Bucureşti, cu 98% review-uri pozitive (adică enorm, în comparaţie cu altele).

10448997_392703590898360_2017982325_n

Una dintre cele mai frumoase clădiri din Bucureşti: Palatul Cantacuzino

Pe Calea Victoriei, la numărul 141, se află Palatul Cantacuzino. A aparţinut lui Gr. Cantacuzino „Nababul”, unul dintre cei mai bogaţi români de la începutul secolului XX, fost primar al Bucureştiului şi apoi prim ministru. Palatul a fost recunoscut în Bucureşti prin marile baluri pe care Mihail G. Cantacuzino împreună cu Maruca Rosetti le organiza aici.

În spatele Palatului, se află Casa Memorială George Enescu. Nora Nababului, Maria Rosetti, s-a recăsătorit în 1937, dupa moartea lui Mihail Cantacuzino, cu George Enescu. Înainte să se stingă din viaţă, a lăsat prin testament palatul pentru a fi transformat în Muzeul George Enescu, ceea ce s-a întamplat în 1956. Acum Casa Memorială George Enescu şi palatul Cantacuzino împart aceeaşi curte. Ambele clădiri sunt dintre cele mai frumoase pe care le are Bucureştiul şi pot fi vizitate de marţi până duminică, între 10:00 şi 17:00.

surse foto: 1, 2.

Ştiai că în Bucureşti există „Casa Miţa Biciclista”?

Multă lume are impresia că „Miţa Biciclista” e doar un nume care s-a transmis de la o generaţie la alta şi de care râd copiii când învaţă să meargă pe bicicletă. Adevărul este că Miţa chiar a existat, iar numele ei complet era Maria Mihăescu. Era o femeie foarte bogată şi a ajuns celebră pentru că prin anii 1900, când pantalonii erau consideraţi un obiect de îmbrăcăminte doar pentru bărbaţi, ea a ieşit în pantaloni, plimbându-se pe bicicletă.

Casa în care a locuit se află foarte aproape de Piaţa Romană, pe Strada Biserica Amzei, nr. 9. Dacă doreşti să mergi pe jos, de la hotelul nostru o să ajungi în 30 de minute.

Clădirea arată cam aşa:

Casa-Mita-Biciclista

foto: bucharestdailyphoto.ro

Vara în București

Orașul nostru în timpul verii pare că nu este foarte populat. Se spune despre București că este influențat de sezonalitate, dar în ultima vreme am remarcat că nu mai este așa.
Ne dăm seama de aceasta și din numărul de rezervări pe care le avem pe timpul verii. (mai mult…)

Ofertă de Paște

Știm că se apropie Paștele și ca întotdeauna ne gândim la prietenii noștri – clienții.
Avem o ofertă de Paști pentru voi și suntem siguri că vă va plăcea: (mai mult…)

Partener: