Istoria Palatului Regal

Impresionant și ușor de remarcat de pe Calea Victoriei, Palatul Regal reprezintă o clădire cu o istorie îndelungată, care astăzi adăpostește Muzeul Național de Artă al României.

39. Palatul Regal

Inițial acest palat nu era atât de somptuos. În 1837 există o casă, pe care Domnitorul Alexandru Ghica a transformat-o într-o sală de ceremonie (astăzi aripa de sud a clădirii muzeului), iar până în anul 1866 aceasta a tot avut rolul de palat domnesc, fiind locuită și de Alexandru Ioan Cuza.

Atunci când s-a instalat domnia Principelui Carol de Hohenzollern, clădirea a început să se amplifice substanțial. Carol I i-a angajat pe arhitecții Paul Gottereau și Karel Liman pentru a lucra la extinderea palatului, astfel încât, până în anul 1906, dispunerea spațială a palatului era asemănătoare cu cea de astăzi.

016036

În momentul în care a murit, Regele Carol I a lăsat în testamentul său dispoziții speciale privind palatul și colecția sa de artă. Din păcate, în anul 1926 clădirea a fost parțial distrusă din cauza unui incendiu, însă Regina Maria a ales doi arhitecți, N.N. Nenciulescu și Karel Liman, care să întocmească planurile de refacere ale palatului.

Din anul 1930 până în anul 1944, palatul trece prin diverse modificări; casa veche a lui Dinicu Golescu este demolată, se construiește aripa de sud a palatului, există spații destinate unor expuneri muzeale și este construită o nouă aripă în partea de nord, care însă este distrusă parțial în timpul unui bombardament din 1944.

Palatul-regal-Bucuresti-1

Abia în anul 1948, după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, perspectivele de utilizare a Palatului Regal se măresc considerabil. Acesta trece în administrarea și folosința MInisterului Artelor și Informațiilor, cu scopul de a deschide un muzeu național de artă. Doi ani mai târziu, în 1950, este înaugurată prima galerie a muzeului, acesta fiind punctul de pornire pentru multe alte galerii de artă universală și artă veche românească.

Acest muzeu a funcționat până în anul 1989, când, din cauza evenimentelor din decembrie, clădirea este distrusă și avariată în proporție de 80%, împreună cu peste 1000 de lucrări. Un an mai târziu, printr-o hotărâre de guvern, întreaga clădire a fostului Palat Regal este atributiă Muzeului Național de Artă al României.

Bucuresti,_Romania,_Palatul_Regal_(Muzeul_National_de_Arta_al_Romaniei_-_Pavilionul_Sala_Tronului_-_interior_21_);_B-II-m-A-19856

De atunci până astăzi acesta a trecut prin diverse lucrări de renovare și reamenajare, însă în momentul de față Muzeul Național de Artă al României poate fi vizitat de către oricine, de miercuri până duminică.

Prețul unui bilet este de 8 lei pentru Galeria de Artă Europeană sau 10 lei pentru Galeria Națională (Tezaur inclus). Există și bilet combinat pentru Galeria de Artă Europeană și Galeria Națională.

Mai mult decât atât, accesul în muzeu este gratuit în prima zi de miercuri a fiecărei luni. Mai multe informații se pot găsi pe site-ul oficial: www.mnar.arts.ro

sursă info: 1,  2
sursă foto: 1, 2, 3, 4

 

Descoperă Palatul familiei Ceaușescu

Pe Bulevardul Primăverii, în București, putem găsi cu ușurință Palatul Primăverii, fosta reședință a familiei Ceaușescu, care de curând a fost deschisă și către public.

Clădirea a fost construită din ordinul direct al lui Nicolae Ceaușescu, în anul 1965. Aceasta îi găzduia doar pe șeful statului, soția acestuia și copiii lor: Valentin, Zoia și Nicu. Când aveau oaspeți, aceștia erau cazați în anexele clădirii.

img_1234651_thumbs_600x440_528061

La acea vreme, zona din jurul palatului era considerată de securitate maximă, fiind interzisă circulația pe bulervardele din jurul acestuia, fie auto sau pietonal.

Anul acesta, Regia Autonomă a Administrației Patrimoniului Protocolului de Stat a hotărât să transforme Palatul Primăverii într-un muzeu, deschis pentru publicul larg.

Palatul-Primaverii-Interior

Câteva lucruri despre Palatul Primăverii: 

  • Cea care s-a ocupat de decorarea casei a fost Elena Ceaușescu;
  • Soții Ceaușescu și-au dorit ca majoritatea obiectelor de mobilier și de decorațiuni să fie realizate în țară, afirmă istoricul Lavinia Betea;
  • Multe obiecte din casă erau primite cadou, din călătoriile în străinătate sau vizitele pe care le primeau;

Mai jos aveți un filmuleț în care puteți vedea zeci de fotografii ale reședinței. Vă recomandăm să-l vizionați:

Palatul Primăverii poate fi vizitat pe bază de programare, de grupuri de minim 5 și maxim 15 persoane. Acesta este deschis publicului de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00, iar un bilet costă 30 de lei sau 15 lei redus, pentru elevi și studenți.

sursă foto 1, 2; sursă info 1, 2

Haideți la Săptămâna Sunetului!

Săptămâna viitoare are loc în București prima ediție locală a Săptămânii Sunetului, de pe 14 până pe 20 martie.

Inițiativa internațională adună oameni de artă, muzicieni, cineaști, ingineri de sunet și etnologi, care vor analiza din diverse unghiuri faptele sonore care populează natura și viața publică și privată. Ce înseamnă acest lucru? Că sunetul este repus într-un context global, fiind reinterpretat dintr-o perspectivă socială.

Astfel că săptămâna viitoare vom avea parte de acces gratuit la diverse concerte, filme, conferințe, expoziții, sesiuni și ateliere, cu invitați din Franța, Belgia, Statele Unite, Austria și România.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc pe 14 martie, la ora 18, la Hanul Gabroveni/ARCUB, pe Lipscani, în Centrul Vechi.

București este primul oraș din Europea Centrală și de Est care se alătură Săptămânii Sunetului pentru a desfășura întâlniri și evenimente dedicate creației culturale.

Evenimentul are loc în peste 80 de orașe din Franța, Belgia, Elveția, Argentina, Mexic, Columbia, Uruguay, Venezuela, Coasta de Fildeș și Canada.

Puteți găsi mai multe informații pe site-ul oficial.

Oameni ai Bucureștiului - câteva povești

Există pe Facebook o pagină numită: Oameni ai Bucureștiului. Ne-am gândit să vă arătăm câteva dintre cele mai emoționante povești de pe pagina respectivă. Poveștile unor oameni simpli, care își împărtășesc o bucățică din viață prin cele câteva rânduri.

„O bună parte din viața mea m-am jucat jocuri pe calculator. Mi-a plăcut să mă apuc și de desenat, dar mi-a fost prea lene să fac asta. Acum sunt la grafică și încerc să fac benzi desenate și divertisment și să promovez valori morale ca alternativă pentru chestiile cinice și relativiste din ziua de azi. Cam asta e viața mea pe scurt.”

„Ea a ales cum să se îmbrace.”

„Care a fost cea mai importantă lecţie pe care l-ai învăţat ?”
„Politeţe şi să împartă lucruri, poate un covrigel cu alţi copii, altruism.”
„Când ai fost cel mai mândru de el ?”
„Când a făcut asta fără să îi cer.”

„Cântam la trompetă în tinereţe, apoi m-am lăsat că am tot alergat să muncesc şi am fost ocupat, dar mereu când auzeam un intrument, o fanfară, o ceva, le apreciam. Acum că am mai mult timp liber după vreo 30 de ani am revenit la trompetă. Îmi dă o linişte interioară.”

„Sunt artist plastic.”
„Care e cea mai mare luptă a unui artist plastic ?”
„Viaţa ! Acum în ziua de azi merge greu arta plastică. Merge din ce în ce mai greu şi toţi artiştii se plâng de chestia asta.”

„Care este cea mai mare frică a ta ?”
„De ratare.”
„Încerci să realizezi ceva și îți este frică să dai greș ?”
„Tocmai asta e, că nu știu exact ce anume, dar peste ani îmi este frică să mă consider eu pe mine o ratată. Să nu simt că mi-am pierdut viața pentru că deja simt că mi-am pierdut anii 20 din cauză că nu am încercat și amânat multe lucruri.”

„Am scăpat de cancer acum 3 ani și de atunci hobby-ul meu este să trăiesc.”

Vouă care poveste v-a atras atenția cel mai mult?

sursă informații și foto

Biserici din București

Încă din timpurile străvechi, orașul București a fost construit și dezvoltat în jurul bisericilor sale. Secțiile vechi ale orașului erau organizate în jurul lor, fiind de fapt numite „parohii”, așa cum în Veneția, de exemplu, erau numite „Campo San Paulo”, „Campo San Stefano„ etc. Cei care treceau prin capitala Valahiei erau întotdeauna impresionați de numărul mare de biserici. Același lucru se întâmplă și astăzi.

Bisericile din București reprezintă o parte a istoriei și sufletului orașului, o identitate culturală. Este bine să menționăm că ele sunt aproape singurele clădiri construite dinaintea secolului 18, care au rezistat până astăzi.

Acestea nu sunt impresionante datorită mărimii, însă sunt remarcabile prin atmosfera spirituală pe care o emană și frumusețea armonioasă a arhitecturii și a decorațiunilor.

Aveți mai jos câteva dintre cele mai impresionante biserici din București:

1. Biserica Elefterie

21742990 (1)

 

2. Biserica Casin

casin

 

3. Biserica Kretzulescu 

Biserica_Kretzulescu3

 

4. Biserica Stavropoleos 

biserica-1

5. Biserica Trei Ierarhi, Colțea

Biserica_-Trei_Ierarhi-_-_Colţea

6. Biserica Sfântul Silvestru

9941876

7. Biserica Amzei

ol-amzei3

sursă informații: 1, 2

La plimbare pe B-dul Elisabeta

V-ați întrebat vreodată care este istoria Bulevardului Elisabeta din București?

Bulevardul a luat naștere la cerința Reginei Elisabeta, deoarece își dorea o legătură mai directă între Palatul Cotroceni și Grădina Cișmigiu. În anul 1870 s-a deschis oficial circulația pe Bulevardul Elisabeta Doamna (care a fost denumirea inițială). Bulevardul și-a păstrat numele până în anul 1948, când a fost rebotezat „6 martie”. Apoi, în anul 1965, după numai 17 ani, bulevardul a fost rebotezat Gheorghe Gheorghiu Dej, iar din 1990, după căderea comunismului, a fost redenumit Regina Elisabeta.

Bulevardul-Elisabeta-1906-2

În primul an după înaugurarea bulevardului, a fost înaugurată și statuia lui Mihai Viteazul, care a devenit în scurt timp, loc de întâlniri amoroase sau de afaceri. Asta s-a întâmplat pe 8 noiembrie 1871.

Pe 9 decembrie 1894 este pus în funcțiune primul tramvai electric, care a circulat pe această arteră și avea numărul 14.

52042394

În anul 1957, pe 27 octombrie, s-a introdus pe bulevardul Regina Elisabeta luminatul fosforescent, adică lămpile cu neon.

În anul 1906 a început construirea Ministerului Lulcrărilor publice, iar în 1929 este instalat pe Bulevardul Regina Elisabeta primul stop electric din București. La acea vreme, semaforul avea doar două culori, roșu și verde.

81475413.qVWjstbI.BuhIstSep06004

De asemenea, în anul 1912 s-a înaugurat Hotelul Palace (astăzi Hotel Cișmigiu), care a devenit rapid unul dintre simbolulrile Capitalei.

 

 

 

 

sursă articol

10 fotografii din București din ultima săptămână

În ultimul timp vremea din București este din ce în ce mai schimbătoare. Totuși, Bucureștenii nu se lasă niciodată din a captura prin fotografii frumusețea orașului, așa că ne-am gândit să arătăm ce fotografii ne-au plăcut nouă cel mai mult de pe Instagram în ultima săptămână. Vouă care vă place cel mai mult?

Suburban sunset! A photo posted by Mihai (@mihai_r007) on

Luna februarie în București, în anul 1954

În anul 1954, la începutul lunii februarie, orașul București s-a trezit, la propriu, sub zăpadă. Puteți vedea mai jos câteva fotografii din acele zile friguroase de iarnă.

Administrația Națională de Meteorologie a descris viscolul de la începutul lunii februarie, 1954, ca fiind cel mai puternic viscol din secolul XX.

Dan Antoniu, cercetător istoric în domeniul aeronautic, a descris situația succint: „Am încercat să ieșim, dar nu s-au deschis nici ferestrele, nici ușile!”

sursă articol

Haideți la Casa Experimentelor!

De curând s-a deschis un loc tare interesant, care ar putea părea pentru copii, însă este pentru toate vârstele! Casa Experimentelor este locul în care putem descoperi mai multe despre știință, dar și să le experimentăm pe propria piele.  Întreaga casa este concepută astfel încât să te simți ca pe un câmp de joacă.

Câteva dintre lucrurile pe care le puteți experimenta sunt: caleidoscop, oglinda magică, tabloul mișcător, diverse iluzii optice și multe altele.

Casa-Experimentelor-2 Ecran-cu-ace IMG_4866 IMG_4873

Ceea ce este interesant este faptul că până pe 30 iunie 2016, intrarea la Casa Experimentelor va fi gratuită. Tot ce trebuie să faceți este să vă programați online, pe site-ul lor. Locurile se ocupă destul de repede,

sursă articol

Iarnă de basm în București

Săptămâna trecută au avut loc în București ninsori abundente, iar acum, chiar dacă este foarte frig, dacă privim cu mai multă atenție, putem observa că orașul pare unul de basm. Am găsit aceste fotografii pe Instagram care înfățișează capitala României în această perioadă. Să ne spuneți care este preferata voastră!

#white #drama #snow #winter #bucharest #panorama #newoffice

A photo posted by Mariana Romanica (@marianaromanica.ro) on

#with #my #little #friend #bucharest #picoftheday

A photo posted by Ruxandra (@ruxilicious) on

#Bucharest

A photo posted by Capraru Roxana (@roxanacapraru) on

#white #winter #frozen #instapic #snow #clouds #light #everywhere #bucharest

A photo posted by @rodicalazar on

#snow #beautiful #winter #bucharest #red

A photo posted by Andrei Papp (@psychopapy) on

I’ll feed you, just don’t attack! #seagulls not very happy their #lake is #frozen #bucharest #plumbuita

A photo posted by Ana Dumbara (@anadumbara) on

Winter Ateneu

A photo posted by Vlad Eftenie (@veftenie) on

sursă informații
sursă fotografie

Partener: